Ötödik alkalommal indultak csatába a csapatok az „1848-49 Emlékezete – Fóti Gyermek Tavaszi Hadjárat” elnevezésű honvédelmi vetélkedőnkön.

A hagyományokat folytatva, a Károlyi István Gyermekközpont számos gyermekotthon, illetve javítóintézet részvételével áprilisban ismét megrendezte játékos honvédelmi vetélkedőjét: emléket állítva ezzel a Károlyi István által létrehozott huszárezrednek.

Még az időjárás is kedvezett a gyerekcsapatoknak: ragyogó napsütés és kora nyári meleg köszöntötte a résztvevőket. A hangulatról ez alkalommal a Magyar Honvédség MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár zenekara gondoskodott. Az általuk játszott katonai indulók kellően megalapozták a megmérettetésen résztvevő gyerekek hangulatát, akik alig várták, hogy kezdődjön a verseny. Nagy örömünkre szolgált, hogy többek között gróf Károlyi László (gróf Károlyi István dédunokája) és felesége Károlyi Erzsébet asszony idén is megtisztelte jelenlétével a megnyitót és taktikai tanáccsal is ellátta a csapatokat: „Csak előre nézzetek, sohasem hátra!”, majd ezután rögtön kiadta a parancsot: „Kezdődjön a csata, induljanak a csapatok!”

A közel három órás honvédelmi – szellemi és ügyességi versenyen az ország különböző pontjairól érkeztek – gyermekvédelmi gondoskodásban élő – gyerekek. A csapatoknak a közel 40 hektáros terepen számtalan feladatot kellett teljesíteni az akadályverseny során.  A Magyar Honvédség külön akadálypályán tette próbára a résztvevők ügyességét. Győztest két kategóriában hirdettünk: az első kategória győztese a fóti Károlyi István Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak csapata lett. Az ő verseny-felszerelésüket külön dicséretben részesítette a zsűri: a fiúk ugyanis le sem vették a fejükről a huszárcsákót az egész verseny alatt. A második kategória győztese a fóti Károlyi István Gyermekközpont Különleges Gyermekotthonának Bem csapata lett.

A jó hangulatú délelőttöt a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány által biztosított, s katonákhoz illően gulyáságyúban a helyszínen készített közös ebéd zárta.

forrás: kigyk.hu