Fergeteges katonai hangulat, katonazene, fegyverbemutató, szórakoztató szellemi-és ügyességi feladatok, illusztris vendégek, gulyáságyú, jókedv, új barátságok, felemelő pillanatok és életre szóló élmények….

A Károlyi István Gyermekközpont szervezésében 2017.április 20-án 4. alkalommal került megrendezésre az „1848-49 Emlékezete – Fóti Gyermek Tavaszi Hadjárat” elnevezésű honvédelmi kalandjáték.

„A Károlyi nem enged…”- a zord időjárás ellenére megtartott eseményen szinte valamennyi – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közvetlen, sőt még a fővárosi kirendeltség irányítása alá tartozó otthon is – meghívott intézmény képviseltette magát.

A 3 kategóriában meghirdetett versenyen (I. Átlagos fizikai képességű gyermekek; II. Különleges ellátási szükségletű gyermekek ; III. javítóintézetben elhelyezett szabadságukban korlátozott, virtuális kapcsolat segítségével versenyzők) a gyermekek közül komoly és nemes küzdelem során, a feladatok teljesítésekor megszerzett pontok, és a „Hadi tanács” zsűripontjai alapján kerültek ki a „csata” végső győztesei. Természetesen senki nem távozott üres kézzel, minden csapat egy „hordágynyi” ajándékkal térhetett haza. De az ajándéktárgyak mellett mindenki számtalan új, hazafias érzéssel, és egy kellemes nap színes élményeivel gazdagodhatott.

Nem lehetett ez másként, hiszen a „kis huszárokat” kedves, biztató szavakkal eseményünk fővédnöke, Schmittné Makray Katalin asszony, valamint Dr. Benkő Tibor vezérezredes úr szavait tolmácsolva, Vanyur Tibor ezredes úr, és Károlyi László gróf úr indította „csatába”.

A rendezvény katonai hangulatát meghatározta a többször felcsendülő katonazene – melyet a Szentendrei Helyőrségi Zenekar szolgáltatott, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái pedig díszegyenruhás tisztelgéssel és honvédségi állomással emelték az esemény színvonalát.